SolidX klaagt VanEck aan wegens ‚plagiaat‘ van Bitcoin ETF.

SolidX beschuldigt VanEck ervan hun partnerschap te kwader trouw te beëindigen na „heimelijk“ te hebben gewerkt aan de lancering van een Bitcoin-product op basis van het werk van SolidX.

De wereldwijde investeringsbeheerfirma VanEck, wordt geconfronteerd met een rechtszaak van blokketenfirma en ex-partner SolidX over een Bitcoin ETF die VanEck minder dan twee weken geleden voor SEC-goedkeuring heeft ingediend.

In 2017 werd VanEck het eerste bedrijf dat een Crypto Trader beursgenoteerd fonds aanvroeg dat geregistreerd was onder de Investment Company Act, terwijl SolidX sinds 2015 werkt aan het op de markt brengen van een Bitcoin ETF. De twee bedrijven bundelden hun krachten in juni 2018, waarbij SolidX haar diepe ervaring met crypto aanpriep als compliment voor de uitgebreide achtergrond van VanEck in het uitgeven van financiële producten.

Echter, na het intrekken van hun meest recente gezamenlijke aanvraag voor een Bitcoin ETF in september 2019, gingen de twee bedrijven in augustus 2020 uit elkaar. De klacht van SolidX beschrijft de splitsing als een „bad faith termination“ van hun overeenkomst.

Op 31 december kondigde VanEck aan dat het een nieuwe aanvraag had ingediend voor een Bitcoin ETF.

Volgens de rechtszaak suggereren de SEC-dossiers van VanEck dat het bedrijf „stiekem werkte aan zijn eigen Bitcoin-product, zelfs terwijl het de wereld vertelde dat het ‚getrouwd‘ was met SolidX. De blokketenfirma beweert:

„Het gebruik van het werk en het werkproduct van SolidX om ermee te concurreren is al erg genoeg, maar de registratieverklaring die VanEck indiende zou in elke andere context plagiaat worden genoemd: de structuur van de voorgestelde Bitcoin ETF van VanEck is inhoudelijk identiek, of vrijwel identiek, aan de structuur waarvoor SolidX de goedkeuring van de SEC heeft gevraagd“.

De eiser beweert ook dat „VanEck binnen enkele weken na de beëindiging van de overeenkomst producten begon aan te kondigen die rechtstreeks met elkaar concurreren“ en dat VanEck „niet kon zijn begonnen met het uitgeven van [genoemde producten] zonder tegen de belangen van SolidX in te gaan, terwijl het nog steeds zijn zakenpartner is“.

In november lanceerde VanEck een fysiek gesteunde Bitcoin-ruilbon op de Duitse Deutsche Börse Xetra-markt.

SolidX stelt dat VanEck’s „tent“ merk en „geloofwaardigheid“ als een ETF-uitgever haar besluit om samen te werken met het bedrijf heeft meegedeeld, en beweert dat VanEck „weinig of geen expertise had in Bitcoin“ en heeft SolidX ingehuurd voor haar expertise op het gebied van crypto-activa.

Dieser Eintrag wurde in Bitcoin veröffentlicht.